Gravid

Tegnblødning.

IMG_6110

 

Jeg vågne op i morges med tegnblødning. I nat har jeg haft mange plukkeveer, men de var ikke så slemme. Ikke i forhold til hvad de har været og kan være!

Jeg er jo ikke læge og har forstand på det. Men jeg er ikke i panik over at jeg at jeg små bløder – fordi det er meget meget lidt. Jeg har læst på nette at tegnblødningen kan bestå af både frisk og gammelt blod, og der vil ofte være slim med i, da det blander sig med slimen som sidder i livmoderhalsen. Man kan altid se på blodet om det er frisk ved at det er rødt, mens gammel blod er brun. Og man skal ikke være bekymret hvis farven er brun, det skulle blot betyder at blodet har ligget i lidt tid oppe i skeden før det er kommet ud. Tegnblødningen kan også være lyserød/svag rosa i farven og det skulle være fordi der er mere slim end blod. Hvilket mit er! Så jeg tager det stille og roligt og ser lige dagen and. Jeg vil ikke ringe til fødegangen endnu, når det er så lidt jeg bløder! Føler mig okay tryg og er ikke bekymret!

Til dem af jer som vil have lidt fakta om hvorfor man har tegnblødning kan i læse mere her under:
Tekst er fra Min-mave.dk

Under graviditeten er din livmoder samt livmodermunden og livmoderhalsen fyldt med meget blod. Når du har mange kraftige plukkeveer arbejder livmoderen. Din livmoderhals bliver trukket ud og bliver kortere og livmodermunden begynder at åbne sig. Når livmodermunden åbner sig kan mange af de mange små blodkar briste og du begynder at bløde. I daglig tale kaldes dette for tegnblødning, da man siger at det er et tegn på at fødslen snart sker. Men det er ikke helt rigtigt, det er tegn fra din krop om at der er ved at ske en modning, men siger intet om at fødslen er lige op over.

Du kan f.eks. sagtens opleve kraftige plukkeveer og tegnblødning, hvorefter der så går mange dage før de rigtige veer starter, og tegnblødning kan også sagtens ske, før fostervandet går.

Hvornår sker det i graviditeten?

Det kan ske på alle tidspunkter, men oftest er det først omkring 37-42. uge at man ser tegnblødning. Primært fordi din krop er ved at være klar til en fødsel og dit barn er parat til at komme ud i verden.

Hvornår skal du kontakte dit fødested?

Umiddelbart er der intet at være nervøs for når tegnblødningen sker, det er et godt tegn om at din krop er ved at være “moden” til at få din baby til verden, men derfor er der alligevel noget du skal være ekstra opmærksom på.

Symptomer, du bør være ekstra opmærksom på, er:

  • Hvis du er mindre end 37 fulde uger henne (min. uge 37+0) skal du kontakte dit fødested, da du bør undersøges. Et barn der er født før uge 37+0 regnes for at være for tidligt født, og en tegnblødning før dette tidspunkt kan være et tegn fra din krop om at den er ved at modnes for tidligt og at du evt. risikerer at føde for tidligt.
  • Hvis du bløder det der svarer til en alm. menstruation eller mere, SKAL du undersøges, det behøver jo ikke være en tegnblødning, men kan desværre også være tegn på f.eks. en moderkageløsning eller en foranliggende moderkage.
  • Hvis du har smerter hele tiden.

Ring, hvis du er utryg

Det vigtigste er at du er tryg ved situationen, så ring til fødegangen, hvis du bliver nervøs og ikke længere føler dig tryg. På fødegangen er der professionelle jordemødre som kan snakke med dig, berolige dig og tage stilling til om du bør undersøges nærmere. Ingen vil sige at du er fjollet eller dum og din henvendelse vil blive taget alvorligt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *