Louis og jeg, Læbe gumme ganespalte

Første møde med talepædagog på Læbe-Ganespalte Centret.

Vi har i dag været ude på læbe-ganespalte center i Hellerup, da vi havde en tid hos talepædagogen. Det er sådan at når man er født med læbe ganespalte så har man talepædagogiske undervisningsforløb fra man er 0-3 år. Louis er nu 10 måneder og skal for første gang i dag mødes med sin talepædagog. Jeg vidste slet ikke hvad mødet gik ud på, andet end at jeg havde en ide om at hun skulle høre hvilke lyde han kunne sige. Han siger jo en masse baby pludre/lyde som ikke er til at forstå. Som fx: grrr, ahhh og mamama. Men han bliver så glad når man reagere på de lyde han siger. Så forsætter han med at “snakke”, lidt som at have en samtale med ham, men vi forstår bare ikke hinanden – men han syns det er sjovt, så vi for snakket meget sammen Louis og jeg i løbet af en dag 🙂

Louis talepædagog var meget positiv over de lyde Louis kunne sige. Han var meget glad for hende og hendes kollega som sad med inde til mødet. Han flirte jo begge damer i knæ. Han fik virkelig charmeret sig ind på dem og snakket løs til dem, det var et ret hyggeligt møde 🙂 Hun spurgte mig om en masse ang Louis, med hans lyde/baby sprog, udvikling trivsel, vægt og mad. Vi fik snakket om hvad jeg skal forvente af Louis sprog i fremtiden, og så fortalte hun mig hvordan jeg skal kommunikere med Louis. Hun vejlede mig i hvordan jeg bedst støtter hans sprog- og taleudvikling. Jeg skal lave små øvelser og lege  med Louis som kan fremme hans brug af lyde. Sidder han fx og leger med en ko (plastisk dyr han har) Så skal jeg sige “det er en ko, den siger muh”. – På en meget positiv måde selvfølgelig og rose ham for at prøve at sige en lyd eller svare mig når jeg sidder og snakker med ham. Det er vigtigt at Louis  få stimuleret mundens muskler og læbe motorik. Så talepædagogen fortalte at jeg skal gøre Louis opmærksom på hans mund og tunge. Jeg skal lave læbemassage og mundmotoriske øvelser, så som at række tunge til ham, lave ansigtsudtryk med munden eller lade mine finger ramme mine læber (som hvis man spille på guitar) og så sige en lyd.

Jeg vil prøve fra i morgen af at huske på alle de ting jeg har fået afvide i dag og gøre mit bedst i at øve Louis i at blive bedre til at sige lyde, bruge sin mund, læbe og tunge. Gøre det til en leg for ham og få det til at være sjovt for ham. Og så skal jeg bare forsætte med at snakke med ham, som jeg gør nu 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *