Louis og jeg, Læbe gumme ganespalte

Louis til øre-næse-halsundersøgelse med fiberskopi på Læbe-Ganespalte Centret

Louis ynglings bil som han altid køre på frem og tilbage i den lange gang på læbe ganespaltetcenter i Hellerup.

Lidt i frygt for hvordan han vil regere på det han nu skulle igennem med næse-halslægen gik vi ind i rummet da der bliv kaldt efter os. Louis er ikke så vild med fremmet mænd – og derfor var han meget genert og ville nærmest ikke sige hej, snakket eller kigge på næse-halslægen.

Han skulle ha lavet en øre-næse-halsundersøgelse med fiberskopi. Jeg vidste ærligt ikke rigtigt hvad der skulle ske og var måske også en lille smule overrasket over hvad han skulle igennem da jeg fik det genfortalt (havde fået det fortalt før, det er bare flere måneder siden) #dårligmor. Jeg havde bare glemt alt om denne undersøgelse og det skabte en lille panik i mig da jeg sad i rummet med Louis på mig og opdager hvad det endelig er der skal ske. Tobias og jeg havde nemlig aftalt at det var ham der skulle tage med Louis til denne undersøgelse da jeg nok ikke ville kunne klare at skulle holde ham stille osv hvis han ville kæmpe i mod. Men det gik over alt forventning, helt overrasket, glad og lettet over hvor god Louis var til at sidde helt stille og snakke med talepædagogen imens næse halslægen lavet undersøgelsen på ham. Jeg har unden tvivl verdens sejeste dreng! Jeg er så stolt over ham for han har virkelig overrasket mig på den vildeste måde i dag. Og han fik KÆMPE ros fra både talepædagogen og øre næse halslægen da det ikke sker så tit at en dreng på 2,5 år sidder stille og svare på spørgsmål under sådan en undersøgelse. Han fik ovenikøbet lov til at tage to stykker legetøj fordi han var så god!

Kort fortalt er en Fiberskopi en kikkertundersøgelse af svælget og struben.
Ved kikkertundersøgelsen fører lægen en tynd bøjelig slange med lys og en lille kikkert i spidsen gennem det ene næsebor og ned i svælget. Se billede nedeunder.  Når kikkerten er på plads, skulle Louis pust og gentage nogle ord og sætninger efter talepædagogen. Han skulle puste luft ud af munden, sige ip bip, dyt dyt, og fortælle talepædagogen hvilke dyr eller ting der var på de billeder hun holdte op foran ham. Så han sad helt stille og gjorde alt hvad hun bad om imens øre-næse-halslægen kigget på hans svælg og så på hvordan den bevæget sig imens Louis svaret talepædagogen. Hele undersøgelsen bliver optaget og vist i en skærm, som står ved siden af. Så Louis kunne sidde og se med på skærmen. Undersøgelsen giver indblik i ganens bevægelser når han tale. Hvis ganen ikke at lukke helt tæt, kan lægen se, hvor luften passerer igennem til næsen.

 

Billedet er lånt fra Kræftens Bekæmpelse

Jeg kan ikke andet end at rose denne øre-næse-halslæge for hvor utrolig god han er til børn. Han var den sødest person, som fik vendt en meget bange og genert Louis til en meget åben og snaksaglig dreng. Louis fik lov til at selv at holde fiberskopien og lyse med den på forskellige ting. Lægen vidste ham også at når han peget med fiberskopien på en ting så kunne han se det på den store skærm. Og det syns Louis var en lille smule sjovt. Han fik lov til at tænde og slukke for fiberskopien og lyse med den ind i øret på lægen. Vores øre-næse-halslægen var altså bare god, utrolig rolig i hans stemme og måden han snakket til Louis på. Han er noget af den mest børnevenlige person jeg har mødt længe og er taknemlig for at han var den der skulle undersøge Louis i dag. Taknemlig for at han har valgt at arbejde med det han gør, for sådan en person som ham har en gave/evne til at tale med børn på en måde jeg ikke har set før. Ikke hos andre læger i den tid vi har haft børn. Jeg er vild med ham og Louis er vild med ham og pga den person han var og måden han var påp over for Louis gjorde at hele undersøgelsen gik smertefrit og Louis følte sig tryg under hele den tid han havde fiberskopien inde i næsen og ned igennem halsen.

Om nogen dage vil vi får svar på om Louis skal indstilles til en svælglapsoperation. Hvilket vi ikke håber på, men som nok kommer til at ske da han snøvler meget når han snakker og er meget svær at forstå.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *