Liva og jeg

Hjælp!! – Råd søges til at børste tænder på Liva.

Da jeg var lille hadet jeg at børste tænder og hvis jeg kunne undgå det så børste jeg ikke altid tænder! Jeg kan huske da jeg gik i folkeskole, måske i 4 eller 5 klasse var jeg ret tit til tandlægen. Faktisk havde jeg 10 huller på sammen tid i en periode i folkeskolen. Jeg fik total tandlægeskræk af det. Jeg var mega bange for dem og for at skulle bedøves og borres. Stadig den dag i dag har jeg tandlægeskræk og hader at være til tandlægen.

Men nu hvor jeg har fået Liva vil jeg gerne have at hun lære at man skal børste tænder. At hun lære at det er vigtigt at passe på hendes tænder, så kan jeg spare hende for både huller, dårlig oplevelse og tandlægeregninger resten af hendes liv. Men hvordan gør jeg så det når hun kæmper imod hver gang, skriger og græder?

Da Liva var ved at få sin første tand købte jeg en tandbørste som hun sad og suttet på, så hun kunne blive vant til at have en tandbørste i munden. Jeg ved at tandbørstning skal forbindes med noget, der er rart og trygt, og det har det også været for hende fra start af da hun jo kun har siddet og sutte på den. Men det ændret sig da vi så skulle børste tænder på hende. Da vi starte med at børste tænder på hende begyndte hun at græde, skrige og kæmpe imod. Hun lukker munden i og vil ikke åbne igen. Da vi kom til tandlægen første gang fik jeg vist en stilling som jeg skulle lave med Liva når hun skulle ha børste tænder. En stilling hvor hun ligger med sit hoved imellem mine ben, hendes arme er låst fast under mine ben. Og så skal jeg ellers bare tvinge tandbørsten ind i munden på hende. Tandlægen sagde at det ikke var det sjovest som forældre men det mest nødvendige for hendes tænder. Helt ærlig så bryd jeg mig ikke om den måde jeg skulle gøre det på. Og har gjort det 2 gange og så kunne mit hjerte ikke klare det mere. Hun skreg endnu mere ved at jeg låste hende fast på den måde. Skrækkeligt at skulle gøre sådan noget i mod sin datter for at børste tænder på hende!

Så vi har prøvet en del forskelige metoder. Vi har sunget sange, fortalt historier og prøvet at gøre tandbørstning til en leg. Tobias har prøvet at gøre det til en fast rutine at børste hendes tænder når hun får skifte ble om morgen efter hun er vågnet og om aften inden hun skal i seng. Nogen gange er hun samarbejdets villig og andre gange kæmper hun imod. Med mig kæmper hun imod hver gang. So, what to do??

1 thought on “Hjælp!! – Råd søges til at børste tænder på Liva.

  1. Det eneste det har hjulpet herhjemme er en lille bog, som hun måtte sætte et klistermærke i, hver gang hun fik børstet tæntænder uden brok 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *