Alt muligt blandet

Celleforandring, keglesnit og HPV vaccination

I forbindelse med det er knæk Cancer uge vil jeg lige dele min historie om celleforandring, HPV-vaccination og keglesnit.

Grunden til jeg ikke har skrevet om dette før er fordi jeg har følt at det måske var en lille smule privat, for det er faktisk nogle år siden jeg har været igennem det her med at få celleforandring og lavet keglesnit. Men fordi jeg her forleden tilbragte en formidag med gynækologisk overlæge og ph.D. fra Rigshospitalet, Pernille Tine Jensen, en masse andre blogger og nogle unge kvinder som havde haft celleforandringer og livmoderhalskræft, blev jeg enig med mig selv om at jeg nok også havde et behov for at fortælle min historie. Den formiddag var ikke en sjov og som sådan heller ikke en hyggelig formiddag – den var fyldt med oplysninger, fakta om HPV-vaccination, celleforandring, livmoderhalskræft og personlig fortællinger. Jeg græd lidt den dag, dels pga af de personlig historier man høre fra de kvinder der var iblandt os, men også fordi jeg blev mindet om min egen oplevelse samt frygten for at skulle død også dukket op i min tanker!

 

Min personlig oplevelse med celleforandring og keglesnit.

Jeg havde på det tidspunkt jeg fik lavet screening for livmoderhalskræft faktisk fået den udskudt op til flere gange før jeg fik taget mig sammen. Jeg havde født Liva og hun var 10 måneder på dette tidspunkt jeg fik lavet undersøgelsen hos min læge. Følte bare ikke det var førsteprioritet, desværre! For gud skyld når i bliver tilbudt at få lavet en screening for livmoderhalskræft så tag imod den!! Info: Alle kvinder mellem 23 og 64 år tilbydes hvert tredje eller femte år screening for livmoderhalskræft.

Nå men der stod jeg så en morgen efter at ha afleveret Liva i vuggestue og fik det her opkald fra min læge som måtte fortælle mig at jeg havde svære celleforandringer i livmoderhalsen. Når det bliver opdaget, så bliver det opdaget på en af de forskellige stadier, der er. Der er lette, moderate og svære celleforandring. Da jeg fandt ud af, at jeg havde celleforandring, var jeg i det mest kritiske stadie og min læge sagde jeg skulle ind og have lavet en specialundersøgelse hos en gynækolog med det samme!
Mit hjerte stoppet midt i den samtale og jeg hørte nærmest ikke halvdelen af hvad min læge fortalte mig! For med det sammen tænkte jeg FUCK, FUCK, FUCK!!! Jeg kan simpelthen ikke have livmoderhalskræft! Det her sker ikke, ikke for mig!

Jeg er godt klar over nu (vidste det ikke dengang), at det “kun” er celleforandringer og ikke kræft (endnu), men jeg må indrømme at jeg græd og panikke! Det opkald slog mig helt ud! Jeg ringet til Tobias med det sammen og derefter min mor. Fik en tid hos gynækologen og fik lavet specialundersøgelse 2 dage efter mit opkald fra lægen.

Jeg tudet de fleste dage hvor jeg gik og vente på svar på vævsprøven fra gynækologen. Jeg kunne slet ikke forstå at jeg kun som 27 årig og mor til en lille pige skulle have livmodershalskræft. Jeg var ikke parat til at dø, ikke parat til at min lille pige skulle midste mig! Tanken om at hun skulle vokse op uden mig skræmte mig helt vildt! Det sker ikke for mig, det er altid andre det sker for men ikke mig! Sådan tænkte jeg, men en dag så sker det altså for en selv!  Gynækologen ringet og fortalte at jeg skulle komme ind og ha lavet keglesnit med det sammen. Min vævsprøve var positiv for forstadiet til livmodershalvskaft!

 

Jeg græd endnu mere efter det opkald! Jeg fik en tid med det sammen men Tobias kunne ikke tage med til at være der da jeg skulle have lavet keglesnit. Så min mor var der som støtte, hvilket var rigtigt rart! Så der lå jeg med benene i vejret og med en sygeplejerske som holdte mig i hånden og snakket om alt imellem himmel og jord for at få mig på andre tanker. Jeg blev bedøvet men kunne altså mærke alt. Hold kæft det gjorde ondt, jeg skreg, græd og bandet i de 30 min jeg lå der! Efterfølgende var jeg til kontrol tjek hver 6 måned i 2 år, men efter jeg fik Louis er jeg kun til kontrol en gang om året! Jeg fik efterfølgende tilbudt HPV-vaccinen og den tog jeg imod med det sammen. Tobias og jeg 100% sikker i vores sag om at Liva skal have HPV-vaccinen som hun vil få tilbudt gratis via børnevaccinationsprogrammet.

Der findes omkring 100 forskellige former for HPV og langt de fleste er heldigvis harmløse, men omkring 15 af dem forårsage livmoderhalskræft! Fra 1.november tilbydes en ny vaccine i Danmark, som kan forebygge 90% af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *