Læbe gumme ganespalte

Ingen søvn pga frygt for søvnapnø

Da vi blev indlagt skulle Louis ses af forskellige læger inden sin operation. En af dem fortalte at når man laver en svælglapsoperation så var der en chance for at han vil få søvnapnø. Hvilket gør at jeg sover så dårligt fordi jeg nærmest ikke rigtigt falder i søvn pga frygt for at han vil stoppe med at trække vejret.

Han trækker også vejret på en anden måde nu efter hans svælglapsoperation. Snorker rigtig meget og trækker vejret tungt når han sover. Stopper han med at snorke eller kan jeg lige pludselig ikke høre hans vejrtrækning så tjekker jeg til ham.

Kort fortalt betyder søvnapnø at man snorke og stopper i et kort øjeblik med at trække vejret. Snorken er lyde fra vibrationer i det bløde væv i svælget. Svælget strækker sig fra den bageste del af næsehulen ned til strubehovedet. Hvis der er for snævert i svælget, opstår der hvirvelstrømninger, når man trækker vejret, og disse får vævet til at vibrere og man vil snorke.

Søvnapnø er gentagne kvælningsanfald under søvn. Når man falder i søvn, slapper kroppens muskler af, også svælgets. Så når man ligger ned bliver svælgets mindre, og der opstår større modstand, når man skal trække vejret. For at overvinde denne modstand, suger man med større kraft for at få luft. Denne indsugningseffekt suger imidlertid også på svælgets vægge, som ikke kan stå imod, da musklerne er afslappede under søvnen. Resultatet bliver at svælgets vægge suges mod hinanden, så der ikke kommer tilstrækkeligt med luft igennem. Derved kommer der ikke luft til lungerne, og blodets iltkoncentration begynder at falde. Så man stopper med at trække vejret.

Dette fald i blodets iltkoncentration udløser en alarmtilstand fra hjertet til hjernen. Hjernen vækkes og alle kroppens muskler stimuleres, også svælgets, som derved åbnes, så luften kan komme igennem. Der sker en kort opvågning, som man kun meget sjældent oplever. Så snart blodet er normalt iltet igen, falder man i søvn.

Indtil videre har der ikke været tegn på at han har fået søvnapnø – og hvis han havde fået det så ville de allerede ha opdaget det. Men jeg kan ikke lad vær med lige at tjekke til ham i løbet af natten. Især når han stopper med at snorke og er helt stille! Den der frygt for at midste er skrækkelig at have – især når det er om ens barn. Så jeg nyder lyden af Louis snorken hver nat!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *